söndag 25 juli 2010

Inspirationen flödar!

För en tid sedan fick jag brev från Hemslöjden om årets utställningstema i Uddevalla. Det satte verkligen igång mitt maskineri och en kaskad av färger förlöstes i huvudet. Gult: djupaste guldgula till skiraste vårgult. Svart, Grått, Silver, Guld och Vitt. Grönt: alla nyanser från ljust kallt till mossfärgat varmt. Rött: djuprött till genomskinligt rött, Blått: medelhavsturkost till ultramarin. Brunt: från sand till kaffe. Letat efter bilder idag; på nätet - och jag har förlorat källorna! Om någon stör sig på detta ska jag leta upp dem. Låter mig inspireras av bilderna och mina mattor som ska utveckla sig kommer närmre. Detta sagolika skogstempel till exempel landar mjukt i mina tankar. Det är så roligt och timmarna rinner iväg. I morse klippte jag ut en fjäril från yoghurtpaketet och plöttsligt var de lika virvlande som bindningarna i mitt huvud och tankarna på min samling matt-trasor. En djupdykning där imorgon - mer än gärna.
Just nu har jag idéer till många mattor som jag ska skissa upp. Akvarellfärgerna är framplockade och bilderna kommer att hjälpa mig. Det är bland det svåraste jag vet att plocka fram färgerna ur huvudet och tolka akvarellådan rätt. Den professionella akvarellisten vet detta men då krävs åratal av träning med papper och färg. Saknar tålamodet för detta och tar genväg via redan framställda bilder. Gör mitt sökande på nätet i stället för i akvarellådan! 
Det kommer att bli mycket sagolikt bland skisserna och det gör ju temat ganska enkelt; säger jag nu ja!
Ändå; svårt. utmanande, spännande, roligt och alldeles, alldeles underbart.
Det jublar inom mig.
John Attkinson Grimshaw har förmodligen målat denna nattbild.

En nattbild från min egen balkong kan också vara inspiration till mattorna.

6 kommentarer:

 1. Det här blir säkert något alldeles speciellt med så magisk inspiration. Bilderna känns som en saga, en dröm. Ska bli roligt att se vad det blir för skapande av detta.

  SvaraRadera
 2. Oh Meta ,vilken härliga bilder den är verkligen en stort inspirationkälla. Ska bli spännande at se dina nya mattor.
  viele gruesse Patricia

  SvaraRadera
 3. Vilka bilder! Å vad dom sätter igång inne i mitt huvud! Precis såhär tänker jag också. Letar uppslag överallt!

  SvaraRadera
 4. Det blir som en ny rolig utmaning för mig detta; att föra en konversation utanför mitt eget huvud! Tack för era tankar!

  SvaraRadera
 5. The photograph on the top looks like something from The Lord of the Rings. Lovely photos, all of them.

  SvaraRadera
 6. Å så härligt det låter! Du måste lova mig att komma till mig, hjälpa mig sätta upp vävstolen och varpa och så när jag får ett hus en dag i framtiden.
  (Ang. din kommentar.
  Jag tror det är lite så jag gör, ofta i alla fall, låter tiden gå och till slut Blir det bara. Utan att jag vänt tanken dock, tagit beslut eller ansträngt mig vidare. Kanske slåss jag ändå, men i tysthet.)
  /Lina

  SvaraRadera

Det är fint med kommunikation så lämna ett litet avtryck om du vill, eller en tanke om det väcks någon.